Retkikunta

”Retkikuntamme galaksin sivuhaaraan on tehnyt löydön. Erästä keltaista kääpiötä ympäröivän järjestelmän kolmannella planeetalla on jäänteitä jopa varhaiseen avaruusaikaan ennen tuhoutumistaan edenneestä sivilisaatiosta. Olen saanut tutkijoiden ensimmäisen raportin planeetan pinnalta.”

”Hieno uutinen, kapteeni Xarxs! Tiedeyhteisömme tärkein kysymys on, auttaako tämä selvittämään älyllisen elämän salaperäisen leikkurin luonnetta. Tietoinen tekoäly, ilmastonmuutos, ydinsota… Mistä on kyse?”

”Ksenoklimatologimme mukaan planeetan ilmastossa on jäämiä kasvihuonepäästöistä, mutta ei kuitenkaan katastrofaalisia määriä. Arkeologiemme mielestä nämä olennot ovat uhrautuneet jonkinlaisessa uskonnollisessa joukkohurmoksessa. Kaikki löytämämme olentojen jäänteet ovat asumusten raunioissa keskellä eräänlaisia pyhiä esineitä.”

”Niinkö? Millaisia?” ”Ohuisiin öljypohjaisiin polymeereihin käärittyjä pehmeitä selluloosakuitukääröjä. Analysoimme niiden pintakuviointeja. Kenties kyseessä ovat pyhät kirjoitukset.”