Mummomysteeri

”Oletteko te kuulleet mummosta viime aikoina?” kysyi isä päivällispöydässä.

Äiti näytti huolestuneelta. ”En ole kuullut mitään sitten viime viikon. Hain mummolle valtavan paketin lankaa postista. Joululahjoihin, kuulemma.”

Pian perhe oli mummon ovella, mutta sisältä ei kuulunut mitään. Lopulta huoltomies avasi oven. Asunto oli tyhjä. Liiankin tyhjä, sillä mummon neuletarvikkeet ja koko valtava lankapaketti olivat poissa. Asunnossa tuoksui glögiltä ja piparkakuilta, ja isä manaili pitkään astuttuaan lattialle pudonneen kulkusen päälle. Mummoa ei kuitenkaan näkynyt. Mummon katoaminen oli päiväkausia iltapäivälehtien lööpeissä, mutta ainoa johtolanka tuli jouluaattona. Perheen joululahjapaketeista paljastui villasukkia, joiden pohjiin oli siististi silmukoita jäljitellen kirjottu teksti: ”Apua! Olen vankina villasukkatehtaalla!”