Tivoli på svenska

Suomeksi / In English

Tivoli roolipelikirjan kansikuva
Konstnären Ninni Aalto har ritat pärmbilden samt alla andra illustrationer.

Tivolin, cirkusar och nöjesparker är magiska ställen. Besökarna låter sig förtrollas av de färggranna ljusen, rekvisitan, musiken, de glittrande kostymerna och vilda åken, och kan för en stund glömma bort den grå vardagen.

Allt glitter har dock en avigsida. Att roa publiken är ett tufft jobb, och till cirkusfolk förknippas också en viss rotlöshet: Individerna som skapar den magiska stämningen är udda och olika, och passar kanske inte in i vardagen i världen utanför. I tiderna var cirkusfreaks och missfoster populära sevärdheter – jättar och dvärgar, skäggiga eller tatuerade kvinnor, vargbarn och siamesiska tvillingar.

I Tivoli kliver spelarna in i det här egendomliga folkets skor och balanserar mellan magiska nöjen och de misstankar olikhet väcker. Rollpersonerna har även kontakt med den äkta magi som finns i världen. Hurdan den magin är får er spelgrupp själv bestämma.

Tivoli är ett nybörjarvänligt rollspel för 4–6 personer. En av spelarna är spelledare. Hen hjälper de andra spelarna att väcka spelvärlden till liv genom att fråga frågor, och genom att hitta på utmaningar som rollpersonerna kan möta. Tivoli är ett spel som drivs av rollpersonerna: Spelledaren kan skapa situationer, men rollpersonernas samarbete och inre utveckling är det som betonas. Trots att rollpersonerna kanske löser mysterier och möter yttre motstånd, är det den inre konflikten som är avgörande: att möta rollpersonens svagheter och förvandla dem till styrkor.

Spelsystemet är PbtA, alltså Powered by the Apocalypse.

Spelet publicerades ursprungligen på Finska 2022. Översättningarna till Svenska och Engelska publicerades 2023.

Beställning av Tivoli

Du kan beställa boken per mejl, kristel@iki.fi. Den tryckta boken kostar 26 €. Priset innehåller porto till Finland (economy-brev). Priset för tryckt bok + pdf är 29 €. Nämn i beställningen om du också vill ha pdf.

Porto till utlandet beräknas skiljt. Vid tillfället (2023) kostar economy-brev till EU ca +5 € och till resten av världen ca +7 € för en bok. Märk att brev inte har försändelseuppföljning.

För återförsäljning (minst 5 kopior) kontakta minttu.hurme@iki.fi för information om pris och kostnader för försändelseuppföljt paket.

För att köpa spelet endast i pdf-form, använd dessa länkar:

https://www.drivethrurpg.com/product/449457/Tivoli–Ett-rollspel-om-olikhet-och-vanskap

https://glassangel.itch.io/tivoli-svenska

https://www.laiskapelikaani.fi/shop?search=Tivoli

Gratismaterial för nedladdning

Spelböcker

Tom spelbok

Minneslista för spelare och spelledare

Säkerhetskort